Warsztaty kulinarne – 21.02.2018 r
Seniorzy ze Stowarzyszenia HORYZONT doskonalili swój kunszt kulinarny podczas warsztatów przeprowadzonych w pracowni żywienia Zespołu Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Suwałkach pod kierunkiem mgr Teresy Łapińskiej. Tematem zajęć było sporządzanie tortów. Pracowało pięć dwuosobowych grup. Przygotowano pięć wspaniałych i smacznych tortów o różnych smakach. Był tort z kremem śmietankowym, bezowym, budyniowym, czekoladowym z serkiem mascarpone i bitą śmietanką z kremem mascarpone. Uczestnicy własnoręcznie dekorowali a później wspólnie degustowali. Trzy uczennice pomagały poruszać się w pracowni, wskazywały gdzie znajduje się sprzęt potrzebny do pracy. Tempo pracy było imponujące, w niespełna cztery godziny zdążono upiec biszkopty, przygotować poncz, sporządzić krem złożyć torty i udekorować. Coś wspaniałego!
Tekst: Jadwiga Sowulewska; zdjęcia: Józef Zawadzki