Finał projektu „Dieta sposobem na długowieczność” – 25.08.2022
Zioła cieszą się szerokim uznaniem, potwierdzonym nie tylko doświadczeniem pokoleń, ale też wynikami badań naukowych nowoczesnej fitoterapii. Każda przyprawa wywiera wpływ na układ trawienny. Już w jamie ustnej przyprawy zwiększają wydzielanie śliny, następnie pobudzają wydzielanie soków żołądkowych. Wzmacniają również
poszczególne organy wewnętrzne – zwiększają wydzielanie żółci, działają moczopędnie. Niektóre z nich jak czosnek i cebula posiadają właściwości bakteriobójcze. Przyprawy są niezbędne do przyrządzania potraw ciężkostrawnych oraz warzyw wzdymających – fasoli, grochu, soi. Wydatnie zmniejszają również stosowanie soli w kuchni. Są bardzo ważnym elementem pożywienia, poprawiają nie tylko smak i zapach potraw, ale także zwiększają ich wartość odżywczą oraz trwałość. Właściwości przypraw, podobnie jak i ziół leczniczych, zawdzięczamy obecności w nich
substancji biologicznie czynnych, są to związki organiczne m. in.: alkaloidy, glikozydy, śluzy, gorycze, olejki eteryczne, flawonoidy. Poważną rolę odgrywa także udział soli mineralnych, witamin, enzymów i hormonów roślinnych. W wielu badaniach wykazano, że owoce i warzywa są najlepszym źródłem przeciwutleniaczy, które chronią organizm przed szybkim starzeniem się – poprzez neutralizację i usuwanie wolnych rodników. W ostatnich latach skuteczne przeciwutleniacze wykryto w licznych ziołach. W majeranku, imbirze, pieprzu i w innych ziołach są takie aktywne związki, jak diterpeny fenolowe, kwasy fenolowe, flawonoidy. Młode liście pokrzywy, mniszka lekarskiego i krwawnika zawierają znaczne ilości witaminy C, a naturalna witamina E występuje między innymi w naci pietruszki. Inne składniki surowców roślinnych – jak błonnik, kwas foliowy, chlorofilina – mają ochronne działanie w wielu schorzeniach nowotworowych. Rośliny przyprawowe i lecznicze oraz ich wyciągi są cennym źródłem wielu mikroelementów
(Fe, Cu, Zn, Mo, Co, Mn, Cr). Forma, w jakiej występują w ziołach, jest łatwo przyswajalna dla organizmu. Bardzo wysoką zawartością żelaza (Fe) charakteryzuje się ziele tymianku i majeranku. Liście melisy i mięty zawierają znaczne ilości miedzi (Cu), a kwiat prawoślazu zawiera cynk.
Te wiadomości mogliśmy przyswoić i zastosować w praktyce podczas wyjazdu do Ziołowego Zakątka w Korycinach. Zwiedziliśmy ogród botaniczny, w czasie warsztatów każdy uczestnik mógł sporządzić herbatę ziołową, przyprawy i mieszankę zapachową na własne dolegliwości zdrowotne. Zajęcia były ciekawe każdego absorbowały.
Ponieważ jechaliśmy przez Białystok, więc zwiedziliśmy też Muzeum Pamięci Sybiru. Poświęcone jest ludziom, którzy od końca XVI aż do połowy XX wieku byli niewoleni i zsyłani w głąb Rosji, a później Związku Sowieckiego. Dowiedzieliśmy się o jeńcach, więźniach, zesłańcach i deportowanych. Poznaliśmy także tych, którzy przed I wojną światową odkrywali Syberię i aktywnie uczestniczyli w zagospodarowaniu jej ogromnych obszarów. Zobaczyliśmy ogromne emocje ukryte w zwykłych na pozór przedmiotach, przenieśliśmy się w niezwykłą krainę – tajemniczy, piękny, a jednocześnie okrutny i bezwzględny Sybir.
Wróciliśmy późno, zmęczeni, ale z dużą dawką wrażeń i wiedzy. Wyjazd był bardzo udany.
Tekst: Jadwiga Sowulewska; zdjęcia: Halina i Waldemar Arciszewscy